REASON
Verkligheten


Så får vi stopp på Östersjöproblemen
De land som har längst kust mot Östersjön är Sverige, vilket gör att många svenskar drabbas av övergödningens konsekvenser.
Något som jag märkt av i och med de senaste årens kraftiga algblomning. Fenomenet hotar både människans hälsa och Östersjöns ekosystem.
De världsledande miljöjättarna Sverige och Tyskland som även är ekonomiskt överlägsna de övriga 6 staterna (exklusive Danmark) måste jobba för en klimatsmartare behandling av Östersjön dels inom EU och dels direkt med Östersjöstaterna.
Regeringen förbjöd 1 mars 2008 fosfater i tvättmedel och Sveriges fosforutsläpp har minskat. Sverige har även varit drivande i frågan i EU och Helsingforskonventionen vilket resulterade i att hårdare regler mot tvättmedlen har införts. Detta är ett exempel på vad Sverige måste göra i det internationella samarbetet; vi måste vara drivande i Östersjöfrågorna.
Dock är internationellt samarbete inte hela lösningen. Även på nationell nivå måste Sverige reformera jordbruket och behandlingen av havet. Med en stabilare och mer realistisk fiskepolitik kan det marina livet i Östersjön återhämta sig, t.ex. den svenska tumlaren och torsken.
Jag anser att en ny Helsingforskonvention bör skrivas där målsättningarna för Östersjöns framtid är hårdare och klarare. De nio staterna bör samarbeta mer än tidigare för att uppnå de mål som konventionen beslutar om.
- Oscar Fribing

Nio Europeiska länder har en kust mot Östersjön. Enligt Helsingforskonventionens siffror från år 2000 har dessa länder släppt ut 450 000 ton kväve och 29 000 ton fosfor i Östersjön, där Sverige står för 40 960 ton kväve respektive 1 704 ton fosfor.
Av Östersjöns area på 377,000 km² beräknas ungefär 100,000 km² vara bottendöd. Det är ett väldigt allvarligt problem för ekosystemet i Östersjön som har uppstått på grund av övergödning .
Sverige kan omöjligen bekämpa problemet på egen hand då vi inte står för en större andel förorening, förhållandevis till längden av vår kust.
Jag anser att vi måste samarbeta på internationell nivå tillsammans med EU och de åtta andra Östersjöstaterna, genom en ny Helsingforskonvention, för att få bukt med problemet.
2012 rapporterade Svenska Dagbladet att den svartlistade kemikalien HCB läcker ut i Östersjön från Polen och drar sig mot Sverige. Detta är ett exempel på förorening som Svenska staten inte kan lagstifta mot. För att förhindra detta måste man skriva lagar på internationell nivå.